Indija



<<India Plantation

<<India Robusta

Kava pakankamai stipri, su pikantišku prieskoniu

Indijos kava gali sudominti juodojo gėrimo mėgėjus dėl daugelio priežasčių. Vienas iš jų yra specifinis kavos apdirbimas. Irklinės laivininkystės laikais reisai iš Indijos į Europą trukdavo daugelį mėnesių. Transportavimo metu žalios pupelės buvo veikiamos didelės drėgmės, dėl to pasikeisdavo jų skonis ir spalva. Kelionės pabaigoje kava būdavo gelsvo atspalvio.

Pirkėjai prie to taip priprato, kad nors atsirado prekybiniai garlaiviai ir transportavimo laikas žymiai sutrumpėjo, jie ir toliau reikalavo pupelių su tokiomis savybėmis, kaip ir anksčiau. Siekdami patenkinti jų lūkesčius, kavos gamintojai pradėjo pupeles apdirbti specialiu būdu. Laikotarpiu nuo gegužės iki birželio penkias dienas pupelės yra veikiamos drėgno oro tam skirtose pastogėse be sienų, po kuriomis ant švarių grindų 12-20 cm sluoksniu paberiamos pupelės ir reguliariai maišomos grėbliais. Po šios procedūros kava laisvai pakuojama į maišus, kuriuos perpučia vėjas. Per septynias savaites šių maišų turinys yra perpakuojamas kas savaitę, kol išgaunamas pageidaujamas skonis ir spalva. Paskutinėje proceso fazėje rankiniu būdu pupelės perrūšiuojamos, pašalinant visas, kurių spalva nepasikeitė, paskui kava pakuojama į eksportui skirtus maišus. Tokia kava yra siūloma pirkėjams nuo spalio iki vasario.

Geros kokybės Indijos kava vadinama Arabica Plantation ir klasifikuojama į A, B, C ir T grupes. Gelsvo atspalvio kava priklauso grupėms Monsooned Malabar AA ir Monsooned Basanically. Yra gaminamos ir „Peaberry“ pupelės. Indijos kavos pramonei iškilę tokios pačios problemos kaip ir daugeliui kitų šios šalies sričių – per daug biurokratijos, per dideli mokesčiai ir trūksta investicijų. Šiuo metu kavos supirkimu ir jos paruošimu eksportui užsiima Indijos kavos taryba, kuri parduoda kavą aukcionuose didmeniniais kiekiais, atitinkančiais užsienio užsakymų kiekius. Ši sistema, deja, neleidžia išlaikyti specifinių, iš skirtingų regionų ir plantacijų kilusios žaliavos bruožų, o tai, deja, daugelį gamintojų neskatina rūpintis individualiu auginamos produkcijos charakteriu ir aukštos kokybės palaikymu. 1992 metais buvo imtasi priemonių įveikti šiuos reiškinius: pupelės iš plantacijos Neggets, priklausančios grupei A, jau nemaišomos su kitomis. Yra vilties, kad tai paskatins kitus gamintojus, norinčius įsilieti į aukštos kokybės originalių kavų rinką.