Kosta Rika



<<Costa Rica

 

Ryškus rūgštumas ir intensyvus aromatas, stiprus ir turtingas skonis

Kai kurie mano, kad Kosta Rikos „Tarrazu“ kava dėl jos lengvo ir gryno skonio bei nuostabaus aromato yra viena geriausių pasaulyje.

Kosta Rika, pasižyminti derlingu dirvožemiu ir palankiomis vandens sąlygomis, buvo pirmoji šalis Vidurio Amerikoje, kurioje pradėti pramonei skirti auginti kavamedžiai ir bananmedžiai. Šių kultūrų vaisiai iki šiol yra pagrindiniai šalies eksporto produktai. Kavamedžiai 1729 metais buvo atsivežti iš Kubos. Šiuo metu Kosta Rikos kavos plantacijos yra laikomos geriausiai kultivuojamomis pasaulyje ir duoda gausų derlių - apie 1700 kilogramų iš hektaro. Šalyje yra 3,5 milijonų gyventojų, o kavos medelių auga apie 400 milijonų, todėl aukštos kokybės kavos pupelių pardavimo pelnas čia sudaro 25 proc. bendro eksporto pelno. Papildomą naudą duoda Kosta Rikoje esantis svarbus tarptautinis mokslo centras - Vidurio Amerikos žemės ūkio tyrimų institutas (IAAC), kurio buveinė yra Turrialboje.

Čia auginamas tik arabinis kavamedis (Coffea Arabica), didžiojo kavamedžio (robustos) atmainos yra nelegalios. Gera Kosta Rikos kava žymima simboliu „SHB“ – pagal angliškus žodžius stricly hard bean – šiuo atveju reiškiančius, kad pupelės yra išaugintos aukštumose, 1500 m virš jūros lygio. Aukštumose augantys medžiai subrandina geresnes pupeles – ne tik todėl, kad jų rūgštumas praturtina skonio paletę, tačiau ir dėl šaltų kalnų naktų, kurios sulėtina kavamedžių augimą, dėl to jų vaisiai yra pilnesni ir skanesni. Taip pat reguliarūs krituliai, vandens garų kondensacija aukštumose turi didelę reikšmę kavamedžių auginimui. Kita vertus, aukštumos yra problema kavos plantatoriams, nes kiekviena žemės ūkio veikla kalnų teritorijoje susijusi su didesniais derliaus nuėmimo kaštais, dėl ko tam tikrais atvejais produkcija gali tapti visiškai nepelninga. Kosta Rikos kavos pramonėje įvedami nauji, našumą didinantys mechaniniai įrenginiai – elektrinės „akys“, skirtos pupelių rūšiavimui ir netinkamų matmenų pupelių identifikavimui.

Tarrazu regionas – aukščiausiai vertinamos Kosta Rikos kavos tėvynė – yra į pietus nuo šalies sostinės San José. Kava „La Minita Tarrazu“ gaminama ribotais kiekiais – apie 72 600 kg per metus – „La Minita“ plantacijoje, priklausančiai jau trims McAlpine šeimos kartoms. Tikras šios plantacijos gamybinis potencialas viršija 500 tonų per metus, tačiau „La minita Tarrazu“ auginama be trąšų ir pesticidų, yra renkama ir rūšiuojama rankiniu būdu, kad rūšiuojant galima būtų apsieiti be suspausto oro, kuris kartais pakenkia pupelėms.

Štai ir kitos pavardės, tvirtai susijusios su aukštos kokybės kava: Juan Vinas (PR), H. Tournon, windmill (SHB), Monte Bello ir Santa Rosa. Gera kava taip pat yra auginama Heredijoje ir Centrinėje Lygumoje. Sarchi - tai vienas iš penkių miestų, sudarančių vadinamąjį Kosta Rikos „kavos kelią“. „FJO Sarchi“ noksta ant Poas vulkano šlaitų, apie 53 km nuo San José. Bendrovė „Sarchi“ buvo įkurta 1949 metais ir šiuo metu ūkininkauja 30 770 ha plote. Čia taip pat auginamos cukrinės nendrės, o apylinkės garsėja meno amatais.

Praeityje kavos pramonę kontroliavo Kosta Rikos kavos institutas „Cafe de Costa Rica“ (ICAFE); šiuo metu šią funkciją perėmė „Oficina del Cafe“. Kavos pupelės, kurios gali būti potencialia eksporto preke, tačiau nėra pakankamai aukštos kokybės, dažomos žydrais augaliniais dažais ir parduodamos vidaus rinkoje, kuriai tenka apie 10 proc. visos produkcijos. Kavos Kosta Rikoje suvartojama du kartus daugiau negu Italijoje ir Jungtinėse Valstijose.