Peru



<<Peru

 

Subalansuoto skonio kava, tinkanti mišiniams

Kaip kavos gamintoja Peru turi dideles galimybes. Jei šiame krašte nusistovėtų stabilios ekonominės ir politinės sąlygos, jis, be abejonės, būtų vienas pirmųjų pasaulyje. 

Miškuose noksta 98 proc. Peru kavos, didžioji dalis - mažuose žemdirbių sklypeliuose. Aštuntame dešimtmetyje kavos produkcija per metus sudarė 900 000 maišų, o vėliau išaugo iki 1,3 milijono maišų. Žaliavos eksportą kontroliuoja vyriausybė, nors privatūs verslininkai, veikiantys per tarpininkus, superka pupeles tolimiausiuose rajonuose. Neseniai įkurti Peru eksportuotojų rūmai labai stengiasi pagerinti produkcijos kokybę. Pagrindinis jos tikslas - nustatyti kokybės normas, identifikuoti žaliavos defektus ir reklamuoti kokybės „kultūrą“.

Geriausia kava yra iš Chanchamayo, Cuzo, Norte ir Puno apylinkių. Didesnė produkcijos dalis parduodama kaip „organinė“. Atsižvelgiant į visuotiną žemdirbių skurdą šiuose regionuose, mažai tikėtina, kad jie galėtų sau leisti nusipirkti dirbtinių trąšų ar pesticidų.

Kavos, kaip natūralaus produkto, klasifikacija nulemia kainą 10-20 proc.

Peru kava gali būti gera, kaip ir iš kitų Vidurio ir Pietų Amerikos šalių. Tai liudija šie faktai: Vokietija superka geriausias jos partijas mišiniams, ją importuoja japonai ir amerikiečiai.