Puerto Rikas



Kava „Yauco Selecto“ – viena iš geriausių pasaulyje 

Kavamedžiai buvo atvežti iš Puerto Riko iš Martinikos 1736 metais. Pradžioje jų auginimu užsiėmė emigrantai iš Korsikos. 1896 metais ši sala pagal kavos eksportą užėmė šeštą vietą pasaulyje, didžiausia dalis produkcijos buvo gabenama į Prancūziją, Italiją, Ispaniją ir Kubą. XIX amžiuje kavos plantacijos Puerto Rike išgyveno aukso amžių, vėliau jas laipsniškai ėmė stumti cukranendrių plantacijos. Farmacijos pramonės vystymasis ir uraganai apribojo šią rinkos dalį, tačiau paskutiniu metu pastebimas jos renesansas.

Puerto Riko priklauso Jungtinių Valstijų protektoratui, dėl to algų dydžiai negali nukristi žemiau nustatyto minimumo. Tai reiškia, kad pagaminimo kaštai yra daug didesni negu kituose kavą gaminančiuose kraštuose. Tik Havajuose ir Jamaikoje jų lygis yra panašus. Kita problema - aukštas puertorikiečių išsilavinimo lygis – aukščiausias visame Karibų jūros baseine, su kuo yra susijusios didesnės jų profesinės ambicijos.

Pav. Aukštos kokybės Puerto Riko kava

Šiuo metu Perto Riko kavos rūšys yra eksportuojamos į JAV, Prancūziją, Japoniją. Kava auginama labai kruopščiai, turi švelnų skonį, o kartu yra stipri ir aromatinga. Geriausios kavos rūšys priklauso pasaulio elitui, iš jų žinomiausia „Yauco Selecto“ (selecto – reiškia „rinktinė) ir „Grand Lares“ - pirmoji iš jų noksta pietvakarinėje salos dalyje, kita – centriniame rajone.

„Yauco Selecto“ kavą gamina trys ūkiai, esantys pietrytinėje dalyje. Jos pupelės pasižymi intensyviu aromatu, o užpilas yra turtingo ir gerai išliekančio skonio. Šios kavos yra brangios, nors kitose pasaulio dalyse auginamos panašios kokybės pupelės. Žemdirbiai yra savo auginimo plotų savininkai ir naudojasi gėrybėmis, kurias jiems teikia saikingas klimatas, dėl kurio kava čia noksta ilgiau – nuo spalio iki vasario. Taip pat reikšmės turi ir derlingas, molingas Yauco vietovės dirvožemis. Kultivuojamos tradicinės arabika rūšys, iš kurių yra gaminama pastoviai aukštos kokybės kava; naujesnės Puerto Riko rūšys ir „Bourbon“ yra našesnės, tačiau neprilygsta pupelių kokybe. Puerto Riko kava auginama ekologiškai – naudojamos ypač mažai toksinų turinčios cheminės apsaugos priemonės. Auginimo plotų ir auginamų kultūrų kaita praturtina dirvožemį. Renkama tik prinokusios pupelės, o tas reikalauja daugkartinio plantacijos apdirbimo. Visos pupelės apdorojamos „drėgnuoju“ būdu.

Siekiant užtikrinti maksimalų „Yauco Selecto“ kavos šviežumą, pupelės yra lukštenamos prieš pat išsiuntimą, taigi tik gavus konkretų užsakymą. Asmeninį žemdirbių suinteresuotumą remia įvairūs Amerikos fondai ir organizacijos – tokios kaip FDA ir USDA – besirūpinančios federalinių įstatymų laikymusi. Puerto Riko veikia kavos kokybės komisijos, o iš penkiasdešimties maišų vieno turinys yra tiriamas tarptautinės degustatorių komandos.

Viskuo, kas siejasi su „Yauco Selecto“ kava, asmeniškai rūpinasi senjoras Jaime Fortuno – buvęs bankininkas ir Harvardo biznio mokyklos absolventas, atsidavęs aukščiausios kokybės Puerto Riko kavos rinkos atkūrimo idėjai. Maksimali šios retenybės metų produkcija yra 3000 maišų po 45 kilogramus, kas sudaro mažiau nei 1 proc. visos kavos produkcijos saloje.

„Yauco Selecto“ yra tikrai puiki. Ji nėra karti, skonis turtingas, su vaisių skonio prieskoniu. Tikrai verta surasti šią kavą ir paragauti jos užpilo.